viernes. 29.03.2024

GOB: 40 anys plens de vida

Aquest mes de desembre ha fet 40 anys que va néixer el GOB. Una trajectòria que va néixer de l'il·lusió, el sentiment i la responsabilitat. Tres dels valors que s'han mantigut i continuen presents avui i que han fet possible que el GOB sigui avui el que és.

Certament, la protecció del territori és la cara més "mediàtica" del GOB però no la més important. El GOB ha sabut fer-se present en la lluita per la protecció del territori mentre anava creixent en altres àmbits d'una manera no menys important, com l'educació ambiental i la conservació de la biodiversitat, o mentre anava augmentant el prestigi de la tasca que va motivar la seva fundació, l'ornitologia.

La trajectòria del GOB ha tengut molts èxits que celebram. Enguany, justament i potser com a millor regal d'aquests 40 anys hem tengut la demolició de ses Covetes - 20 anys després dels inicis de la campanya - però malauradament la crisi, lluny de servir per reconduir el model econòmic i turístic que ens ha abocat a la situació actual, ha representat una excusa per envestir una nova onada contra el territori.

Quins són els reptes de l'ecologisme per a la protecció del territori en els propers anys? alertar de la desregulació urbanística i territorial impulsada pel govern Bauzá, de la desprotecció dels recursos naturals, del desmantellament dels recursos per a la gestió i conservació dels espais naturals, en definitiva, alertar d'una política orquestrada d'esquenes a l'interès general i descaradament dictada pels interessos de sectors i persones molt concrets i afins. Una política que deixa Mallorca en una situació de fragilitat sense precedents en que cap norma proteccionista és avui una garantia de res pels que volem preservar el futur d'aquesta illa.

Una fragilitat que possibilitarà una nova onada contra el territori i que té a més un perill afegit, no és imminent. Ara especulen i es garanteixen els privilegis de la manera més perversa. En haver-hi de nou capacitat econòmica i inversora, executaran.

Per tot això cal actuar sobre les polítiques actuals, alertar de les possibles conseqüències, generar debat i crear alternatives. Tot un repte en una societat que ha recuperat la capacitat de creure que el seu futur és el seu deure i que és única i exclusivament a les seves mans. A les nostres mans.

I el GOB continuarà jugant aquest paper d'agitador, continuarà fent incidència sobre les decisions que afecten el territori i el medi ambient, continuarà amb la seva capacitat de reacció i mobilització gracies a la societat que li dona suport i l'avala...i alhora continuarà educant, investigant, difonent i treballant per protegir els valors que ens uneixen i pels que tots avui som aquí. Continuam! perquè sense territori no hi ha futur.

Per molts d'anys.

GOB: 40 anys plens de vida