Monarquia-República la (in)oportunitat d’un debat

A l’hora de posar damunt la taula la reclamació d’un referèndum sobre monarquia o república, al·legant que es tracta d’un dret dels ciutadans elegir la forma d’estat, hauríem de clarificar una sèrie de coses. En primer lloc, que la possibilitat de convocar una consultaés això, un dret que contempla la constitució, no és una obligació, i es pot exigir de la mateix manera que es pot denegar, en funció de l’equilibri de majories, que és el que determina el funcionament d’una vertadera democràcia (no la cubana o la veneçolana). La seva posada en marxa depèn de que les majories parlamentàries ho permetin i/o ho considerin oportú. Es pot escoltar el carrer, twiter, internet, les mobilitzacions ciutadanes o qualsevol altra manifestació popular, però la convocatòria d’un referèndum només correspon al govern, i aquest ho pot fer o no, tant si és perquè no li convenç el motiu com si és perquè considera que no és el moment adequat; i ambdues opcions són igualment legitimes.

Per una altra part, hem de tenir en compte que si finalment es dugués a terme el referèndum per canviar la forma d’estat -o l’estructura territorial de l’estat, o qualsevol altre canvi d’abast constitucional- això suposaria un any, com a mínim, de paràlisi completa de l’administració pública, perquè una reforma constitucional implica, per força, una sèrie de requisits (dissoldre les corts, tornar a convocar eleccions, ratificar el que havien aprovat les corts anteriors….); la qual cosa suposaria una interrupció en sec del procés de tímida recuperació econòmica que començam a veure a l’horitzó. Un estat que es reinventa (i que fa un any i mig estava a punt del rescat) no és atractiu per als inversors, convé no oblidar-ho. Les coses, a vegades, no són senzilles com treure un milenar (o vint) de persones al carrer amb banderes republicanes o inundar twiter de missatges que conviden a tirar els Borbons a la mar…

Deja un comentario / Mallorca Confidencial no se hace responsable de los comentarios vertidos en su web.