Carta oberta al President José Ramon Bauzá

José Ramón Bauzá i Díaz

Presidència del Govern de les Illes Balears

 

Senyor,

En una entrevista concedida a IB3 fa pocs dies, vostè va dir, entre moltes altres afirmacions, que la Conselleria d’Educació, al llarg de la legislatura, “s’havia mostrat sempre disposada a negociar”. Res més lluny de la realitat: ha estat la seva intransigència i la seva manca total d’esperit de diàleg el que ens ha duit a viure el conflicte educatiu més llarg i virulent que s’ha donat a les Illes Balears al llarg de la seva història.

Vostè arribà a la presidència del Govern de les Illes Balears fent servir dues expectatives, que més endavant han esdevingut mentides; es veu que aquesta pràctica ja li ve d’enrere. El Partit Popular va guanyar les eleccions dient que, amb la seva arribada al poder, seria possible la recuperació econòmica i, a la fi, podríem transitar per les somniades “autopistes de l’educació”. Els fets posaren de manifest, ben aviat, que la dura realitat que s’imposava deixava en no-res les promeses del candidat del PP.

Ja us vàreu manifestar, ben a les clares durant la campanya electoral, en contra de la pervivència i el foment del català que es parla a les Illes: anunciàreu que derogaríeu la Llei de Normalització Lingüística; una afirmació que després rectificàreu, però que de ben segur l’hauria volgut tirar endavant. També diguéreu que deixaríeu sense cap tipus d’efecte el Decret de Mínims, que el català no seria un requisit per a optar a una feina a l’Administració autonòmica i que tallaríeu l’herba sota els peus de la llengua estàndard, amb el foment de les “modalitats insulars”. Quedava clar que el candidat del PP, guanyador de la partida davant l’espanyolista Carlos Delgado, duia les cartes molt amagades.

Ja durant els mesos immediatament posteriors a la vostra arribada al Govern, començaren les retallades en la totalitat dels serveis públics de la Comunitat autònoma, i d’una manera molt intensa en el sistema educatiu de les Illes. Reducció brutal de plantilles, augment de ràtios, supressió dels programes d’atenció a la diversitat, suspensió de complements retributius, increment de la jornada lectiva del professorat, eliminació dels ajuts del fons social, reducció de sou en cas de malaltia, no substitució de les baixes del personal docent, entre moltes altres qüestions.

Enmig d’aquesta situació de gravíssim afebliment del sistema educatiu, el vostre Govern imposa el que es va presentar com a “projecte estrella” de la Conselleria d’Educació: el Decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL), que s’executa sense cap tipus de consens amb la comunitat educativa, amb una posada en marxa a cop d’autoritarisme que encén els ànims de tots els agents del sector.

El conflicte i el malestar general arribà a ser tan gran que el professorat decideix tirar endavant la vaga indefinida, també convocada per l’STEI, després d’haver constatat una vegada i una altra que el vostre Govern no té cap interès en negociar res. Quan a la fi des de l’Administració es convoquen els comitès de vaga, deu dies després de l’inici de l’aturada, ens adonam que l’única intenció del Govern era fer veure que negociava, que volia arribar a acords, però que allò que pretenia, en darrer terme, era un aval per a la seva imposició del TIL. Unes reunions extenuants i improductives a les quals no vàreu ser capaç d’acudir en cap moment.

Després que els tribunals han tombat de manera definitiva el recorregut i la implantació del TIL, heu tornat a fer servir la mentida per fer creure que aquest Decret continua vigent, que encara és d’aplicació obligada als centres, que el Decret de Mínims està derogat, que la sentència del Tribunal Superior fa referència només a defectes de forma.

El canvi de consellera d’Educació, amb l’arribada al càrrec de Núria Riera, va ser presentat com la voluntat del Govern de desactivar el conflicte, de rebaixar la tensió dels enfrontaments que s’havien viscut i de la forta contestació social. Però el que hem pogut constatar, amb les diferents Meses Sectorials que s’han duit a terme amb ella, han tornar a posar de manifest que la Conselleria torna a jugar a la “negociació-trampa”, a convocar reunions amb els representants dels treballadors que no duen enlloc, sense cap partida pressupostària compromesa, amb esborranys de documents de negociació que, d’una setmana a l’altra, perden pel camí algun dels punts que s’havien començat a acordar, amb maniobres de distracció que pretenen esgotar la paciència i la bona fe dels negociadors.

Els tribunals ens han donat la raó en totes aquelles situacions en les quals aquest Govern no s’ha escoltat ningú, i ha actuat des de la soledat i la imposició més absoluta: des de la suspensió del calendari d’implantació del TIL del setembre de l’any passat, passant per l’establiment d’uns serveis mínims abusius, la composició il·legal de la comissió de selecció dels inspectors, el reconeixement dels sexennis al professorat interí, fins a la dues darreres sentències que han suposat el cop de gràcia definitiu al vostre fill predilecte, el TIL, que us ha esclatat a les mans sense cap possibilitat de tornar enrere.

L’STEI expressa el seu rebuig més absolut a aquesta manera de governar tan despòtica, irracional i obsessionada en destruir els nostres serveis públics i la llengua i la cultura de les Illes Balears. I manifesta la seva intenció de seguir lluitant per recuperar els drets dels docents, el gaudi d’una educació de qualitat, perquè el català sigui la llengua de cohesió social del nostre sistema educatiu, en el disseny de les mesures que els representants de la comunitat educativa puguem acordar i traslladar als representants polítics.

En definitiva: diàleg i negociació sense trampes, un fet que el Govern que vostè presideix mai ha practicat. Com sempre, si no rectifica, ja ens encarregarem que es vegi obligat a fer-ho. A tot això ens comprometem amb el professorat de les Illes, que el proper dia 4 de desembre està convocat a les eleccions per a triar els membres de la Junta de Personal Docent no Universitari. Des de la unitat amb tota la comunitat educativa, la lluita continua!

 

Gabriel Caldentey Ramos

secretari general

Palma, a 1 de desembre de 2014

 

Deja un comentario / Mallorca Confidencial no se hace responsable de los comentarios vertidos en su web.