Ara més que mai, Europa

La ràbia i la impotència és la primera reacció a l’atemptat de Manchester. En un concert principalment per a nins i joves el món terrorista fonamentalista ha volgut aplicar el màxim dolor. Almenys 22 persones mortes i una societat conmocionada enmig d’una campanya electoral que han volgut condicionar els terroristes. Davant aquesta onada d’atemptats a la qual estam exposats els ciutadans i ciutadanes, la primera reacció és la indignació, però després cal fer una profunda reflexió sobre l’amenaça que viu el continent europeu en el seu conjunt.

Com hem de respondre a aquesta amenaça? La primera resposta és la de mirar als nostres fonaments, a la raó de ser del continent europeu, i per tant això exigeix reivindicar els principis fundadors com la defensa de l’imperi de la llei, dels valors com la llibertat, la igualtat, els drets humans i la justícia social. Són valors cardinals per a la nostra cultura, que encara és un model de llibertats, de drets i de benestar a on es miren encara milers i milers de ciutadans de tots el continents.

Valors que també s’han de complementar amb la solidaritat, amb la cohesió social i amb el suport global a problemes creixents com la pobresa, l’exclusió social i la manca de drets, precisament ara que hi ha objectius global amb el Pla 2030. La solidaritat és un dels eixos vectors que el continent ha de potenciar a nivell global per ajudar a la reducció de la pobresa i fomentar la igualtat i la democràcia.

Però també és cert que s’ha de potenciar la seguretat, i per tant s’ha de treballar amb una millora de la coordinació global de la seguretat, la intel.ligència internacional i el control de les fronteres.

Uns aspectes no es poden dissociar dels altres, tots han d’anar de la mà, i per supost fer-ho des de els valors universals que sempre ha defensat el nostre continent des de la segona meitat del segle passat.

Deja un comentario / Mallorca Confidencial no se hace responsable de los comentarios vertidos en su web.