jueves. 28.03.2024

Les festes de Santa Catalina i els Creuers han tornat a demostrar que la cultura popular i el caràcter de cada barriada són ben vius a Manacor. La gran prova que ho demostra són tots els balls composts i de figures que es conserven vius al municipi, dimonis, cossiers, indis, moretons, nanets i Dames de Santa Catalina i els Creuers. I és que aquest cap de setmana passat les festes d’aquesta barriada han fet lluir la part més tradicional del programa amb les danses de les Dames de Santa Catalina i la processó de llanternes posterior. Les dames dissabte ballaren l’oferta a la capella de la residència de Manacor i després dansaren pels carrers del barri acompanyades de famílies que les seguien amb llanternes enceses.

Nou nines dansaires d’entre deu i dotze anys vestides amb falda blanca executen figures geomètriques que recorden estrelles i cercles al voltant de la figura de santa Catalina Tomàs, que encarna una altra nina. Aquest ball compost, que s’estrenà dia 6 de novembre de 1999, amb la presència dels Moretons, s’inspira en l’enorme patrimoni de danses rituals amb què compta Manacor i ja és una nova tradició que enguany ha arribat a la majoria d’edat.

Però les festes del barri de Santa Catalina i els Creuers van molt més enllà del ball de les Dames. La bauxa va començar dissabte dia 4, amb la tradicional repicada de campanes i l’amollada de coets que va servir per cridar els veïnats a estendre les ensenyes del barri a ca seva i així anunciar les festes. El matí de dissabte es va dedicar als més petits. Des de les deu del matí, quan va començar el concurs de dibuix, i fins passades les sis de l’horabaixa, les famílies varen concentrar-se a la plaça de Santa Catalina per poder gaudir del contarrondalles que va protagonitzar l’actor Antoni Lluís Reyes i que es va celebrar en col·laboració amb la Institució Antoni M. Alcover; de l’exhibició de judo que va anar a càrrec del Dojo Muratore; dels jocs populars i del taller de llanternes.

A les sis i mitja la festa es va traslladar a la residència de la tercera edat, on se celebrà la tradicional litúrgia i des d’on les Dames de Santa Catalina sortiren en processó acompanyades de desenes de llanternes. I el vespre, a les 21 h tothom va poder ballar de pagès a la plaça. L’endemà, diumenge dia 5, va ser el torn dels més esportistes. A les nou i mitja del dematí començà la bicicletada i a les 10.30 h, després de la xocolatada, s’inicià la cursa popular. L’activitat frenètica continuà a la plaça de Santa Catalina amb la paellada i el dinar. El capvespre els ballarins de Nou Ritme i d’Estudi Ivanna varen  demostrar les seves habilitats per ballar i a partir de les 19 h el ball de saló i el ball en línia varen omplir de ritme la plaça de Santa Catalina per acomiadar les festes.

El ball de les Dames reviu la part més tradicional de les festes de Santa Catalina a...