Mallorca encarbonada

El Ministeri d’Energia (i Turisme) del Gobierno de España ha decidit aquesta setmana que la central tèrmica d’Es Murterar, a Alcúdia, una de les més contaminants de l’Estat i de la Unió Europea, no iniciarà el seu procés de tancament el 2020, tal i com el govern autonòmic preveia en el seu Pla de Transició Energètica.

El principal argument que han fet servir és el de la «viabilitat econòmica», com si extreure carbó de Sudàfrica i de Colòmbia, transportar-lo fins a Tarragona, i de Tarragona en vaixells llançadora cap al Port d’Alcúdia, fos barat per a les arques espanyoles o illenques. Un autèntic desbarat en ple segle XXI. Carbó que cremam diàriament a una equivalència aproximada d’1 kg de carbó per kw/hora, amb enormes costos mediambientals, apart dels econòmics. Per cert, des de les Illes també hem subvencionat el manteniment del sector del carbó a la península, amb un cost molt més gran del que costaria tancar progressivament Es Murterar.

No és l’aposta pública per les energies renovables, sinó aquestes decisions interessades del govern d’Espanya les que fan mal a la factura elèctrica que paguen els consumidors, esclaus perpetus del clientelisme del govern central amb les grans elèctriques i els seus capritxos.

L’altre gran argument del govern de Rajoy és que el tancament o reconversió de la central d’Es Murterar no donaria garanties en el subministrament elèctric a les Illes, cosa que és del tot falsa, no perquè ho digui el Govern, sinó perquè fins i tot Red Eléctrica així ho assenyala a un informe, en el qual afirma que entre les centrals de Cas Tresorer i Son Reus serien suficients per elles mateixes per suplir la reducció progressiva de la generació d’Es Murterar.

El govern de Rajoy torna a aplicar un 155 a la nostra precària sobirania energètica, a pesar que generar energia a les nostres Illes és (per a l’Estat i per als illencs) tres vegades més car que fer-ho a la península.

Però sobretot, aquesta qüestió torna a posar en evidència que els compromisos adquirits pel Regne d’Espanya en la lluita contra el canvi climàtic no valen res, mentre ens neguen qualsevol possibilitat ja no sols de deixar de mantenir una central tèrmica tan innecessària com contaminant, sinó de disposar d’un règim de finançament de les energies renovables com el que tenen les Canàries, per exemple.

Ja ho saben: avançar cap a un horitzó més just o més sostenible a les nostres Illes no és que no sigui viable econòmicament, és que és contrari al capitalisme d’amiguets del PP i la seva comparsa.

Deja un comentario / Mallorca Confidencial no se hace responsable de los comentarios vertidos en su web.