jueves. 28.03.2024

Ajuntaments i llei Montoro

Encara que sigui un escàndol majúscul com està afectant l'anomenada Llei Montoro als ajuntaments i, per tant, als ciutadans és un tema bastant desconegut pel gran públic i és un tema que genera massa indiferència en l'opinió publicada. Aquest és un exemple més de com temes de gran rellevància acaben malvivint sense ressò.

Després dels anys de crisi i després d'una política de contenció, la immensa majoria dels ajuntaments tenen els seus comptes sanejats. Convé recordar que els ajuntaments no només no tenen dèficit sinó que tenen superàvit, és a dir, que ingresses més del que gasten. I convé recordar que a l'estat espanyol l'administració central és la campiona del dèficit, seguida a una distància important per les comunitats autònomes. Convé recordar-ho perquè quan veus i sents el Sr. Montoro tothom pot pensar que les coses són totalment a la inversa. El Govern central castiga al que compleix i dona lliçons a qui compleix les seves obligacions financeres i pressupostàries. I això, com diria aquell, és es colmo!!!

Idò bé. L'anomenada Llei Montoro no permet als ajuntaments gastar i posar al carrer aquests recursos. És a dir, tot i que als municipis hi ha multituds de necessitats, moltes inversions d'interès general a fer, tot i que al calaix hi ha  milions d'euros, resulta que Rajoy i companyia volen que els doblers estiguin als bancs i no donant servei al poble. Els ciutadans paguen imposts perquè els ajuntaments augmentin els seus dipòsits bancaris. La situació no pot ser més surrealista. Per què tot plegat? L'explicació més racional és que el superàvit local maquilla el dèficit espanyol de cara a la Unió Europea. Els ajuntaments estan fermats de peus i mans, en general, ni poden gastar ni poden rebaixar els imposts, i un pic amortitzat el deute no poden fer res pus.

A Balears, sense anar més enfora, tenim exemples d'aquesta nefasta política del PP.  Alcúdia és un cas paradigmàtic. Més de 50 milions als bancs. I un Batle emprenyat per aquesta injustícia de veure com els ciutadans s'han d'esforçar per pagar uns tributs que generen uns recursos que després no es poden retornar a la societat en serveis i infraestructures... I això que Alcúdia ja està finançant la depuradora i finançarà una escola al Govern Balear... Hi ha per llogar-hi cadiretes.

Aquests cracks de la gestió pública que governen per Madrid resulta que només centrifuguen el seu dèficit, és a dir, enviem la seva negligència cap als altres poders públics als que insulten i intervenen... Quina indecència.

És ben hora de posar damunt la taula que la Llei Montoro s'ha d'acabar, que els ajuntaments sanejats financerament han de poder gastar els recursos o baixar els imposts. És ben hora d'entendre que aquesta situació emprenya als batles i regidors però perjudica als ciutadans i a les petites i mitjanes empreses que han d'assumir una càrrega fiscal sense la contraprestació que correspon. Aixequem la veu!

Ajuntaments i llei Montoro