jueves. 28.03.2024

Eivissa ha de seguir les passes de Formentera

Vull donar l'enhorabona a tota l'illa de Formentera, al seu Govern i al Govern balear per l'aprovació del Projecte de Llei per a la sostenibilitat mediambiental i econòmica de Formentera, que permet restringir-hi l'accés de vehicles. Esperem que aviat es pugui debatre al Parlament.

És una primera passa important per parlar de sostenibilitat mediambiental i econòmica a Formentera, amb la limitació de cotxes com eix fonamental. Aquesta limitació ha d'anar acompanyat, com sembla ser amb una aposta pel transport públic i vehicles no contaminats. Però s'han d'incorporar altres projectes per assolir una sostenibilitat ambiental real, on la producció d'energies renovables i el seu consum sigui prioritari. No podem parlar de sostenibilitat si hem d'utilitzar energia fòssil com a combustible per moure'ns per tota l'illa de Formentera.

Aquesta mesura, ha d'obrir el debat a la resta de les illes del nostre arxipèlag i de parlar de sostenibilitat real. Un estiu més hem patit a Eivissa, Menorca i Mallorca, rècord de vehicles, avions, creuers, turistes, que inunden les carreteres, els pobles platges provoquen en molts de moments i llocs col·lapsats. A tot això hem d'afegir el col·lapse de les infraestructures hídriques, els vessaments, els trencaments de canonades; el consum desmesurat de l'aigua i l'estat dels aqüífers, són altres dels resultats d'unes illes que no són sostenibles. Per tant, no només és el nombre de vehicles els responsables d'aquesta situació, sinó l'arrel de tot això està en el nombre de persones que els utilitzen.

Si a Eivissa i la resta de Balears volem parlar de sostenibilitat mediambiental, hem d'asseure'ns i començar a pensar i a prendre mesures valentes, per mantenir el nostre territori, les joies que tenim a la nostra terra i a la nostra mar i fer amables la convivència dels residents i dels turistes.

Eivissa ha de seguir les passes de Formentera