jueves. 28.03.2024

D´espais polítics a aclarir

No hi ha dubte que vivim un temps de fragmentació política. Que al Parlament Balear hi hagi set grups parlamentaris a banda del grup mixt és un indicador claríssim. Davant aquesta evidència queden moltes preguntes a l'aire: hi ha espai polític per tants de partits? S'estan redefinint els espais polítics? Quin partit acabarà ocupant els espais polítics on ara hi ha ubicats més d'un partit? També es fragmenten els espais polítics?

Tradicionalment hi havia un gran partit que ocupava l'espai polític de l'esquerra que a les nostres contrades era el PSOE i un gran partit que ho feia a la dreta, el PP. Durant anys no hi havia espai de centre polític a nivell estatal, més enllà de l'experiment efimer i humil del CDS; i hi havia alguns partits nacionalistes o regionalistes que alguns situaven en el centre. Tampoc durant anys hi havia extrema dreta amb cara i ulls. Si que hi havia una esquerra més accentuada a la del PSOE que durant anys va ser Esquerra Unida. És a dir, durant anys a nivell estatal espais polítics amb representació i articulació només n'hi havia tres (comunisme, socialisme i dreta) i cada espai tenia un únic partit que el representava (EU, PSOE i PP).

A aquest disseny a algunes comunitats si l'afegia el debat territorial, o el regionalisme/nacionalisme com a definidor d'espai polític. I per això podia haver un únic partit fos més centrista (Canàries) o fos més d'esquerres (Bloque Nacionalista Galego) o hi podia haver diversos partits que se situaven normalment a l'esquerra i al centre com era el cas de Balears.

En aquests moments passen diverses coses. En primer lloc, passa que Podem ha substituït clarament a EU en l'espai del comunisme i a més ha eixemplat aquest espai polític amb això de la nova política, les portes giratòries, el 11-M... En segon lloc, passa que s'ha articulat l'extrema dreta amb VOX, un espai que durant anys no tenia consistència pròpia i que existeix el dubte si l'espai es solidificarà o la seva presència serà temporal com ho ha estat el centrisme a nivell de l'estat. En tercer lloc, passa que C's en part ha volgut vertebrar novament aquest espai centrista, aquí el que succeix és que sembla que l'estratègia d'aquest partit té com a objectiu més substituir al PP que vehicular i protagonitzar la reaparició d'aquest espai.

Perquè és evident és que a un mateix espai polític és molt difícil que hi convisquin durant molt de temps diversos partits. Que hi hagi diversos partits que defensin bàsicament el mateix no té massa sentit ja que és doblar els esforços i ser penalitzats pel sistema electoral. Per tant, si PP i C's es situen al mateix espai, que per ara és la hipòtesi més plausible, aleshores, la tendència serà que només un dels dos sobrevisqui o que conflueixin en una única estructura.

A les Balears el que ha passat és que l'hegemonia política l'han protagonitzat els partits estatals, cosa que no ha passat a Euskadi i Catalunya. Els partits de país o d'àmbit balear o insular han tengut un paper secundari. La qüestió és si aquests partits poden ampliar el seu espai polític, aquest és el seu repte.  Que els partits d'obediència balear/insular continuin tenint un paper rellevant a la vida col·lectiva és un fet bastant destacable perquè la desigualtat en que competeixen és, a curt i mitjà termini, estructural.

És molt més fàcil que s'aixequi o s'enfonsi un partit a que aparegui o s'amplii un espai polític. El que ha fet, l'anomenat clàssicament mallorquinisme políti,c no és gens menyspreable. Que en circumstàncies adverses demogràficament, socialment i comunicativament continuïn essent un actor important, si bé no els més importants, demostra molts més encerts que errors. No es tracta d'ìnventar la pòlvora, es tracta de tenir l'habilitat de conservar i eixemplar els espais polítics d'àmbit balear/insular. I això requereix una lectura molt específica del bategar d'aquest poble enmig de la mar. I en aquesta tasca els emmirallaments amb altres realitats polítiques poden ser molt més contraproduents que profitosos.

Josep Melià Ques

D´espais polítics a aclarir